Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Branderscherm voor bijna niets

Branderscherm voor bijna niets

branderscherm

Een goede kwaliteit kampeeruitrusting is duur en exclusief verkrijgbaar bij de betere buitensportwinkel. Voor een benzinebrander bijvoorbeeld betaal je al gauw meer dan 100 euro. Goed voor jaren kampeerplezier, dat wel. Jammer alleen dat na verloop van tijd het aluminium windscherm het begeeft. Een nieuwe kopen dan maar? Heel goed voor de portemonnee van de handelaar, iets minder voor die van jou.

Hightech, lichtgewicht technologie uit de vliegtuig- en ruimtevaartindustrie, het klinkt fantastisch en er is weinig van gelogen. Wegwerpschaaltjes klinkt een stuk minder aanlokkelijk, maar veel verschil is er niet, eigenlijk alleen de prijs. Drie aluminium schalen kosten bij Blokker ongeveer 2 euro (vaak verkrijgbaar in setjes van twee) en met wat simpel gereedschap heb je deze binnen een half uur in een branderscherm veranderd.

Wat heb je nodig:

– drie ovalen aluminium wegwerpschalen van circa 34 x 23 centimeter
– een platte stevige liniaal, een geodriehoek, schaar, potlood, plankje hout
– een rubberen of kunststof hamer
– een stevige vlakke ondergrond

Hoe ga je te werk:

Knip van de schalen de omgekrulde rand af, sla ze met behulp van het plankje en de hamer vlak en knip er rechthoeken uit van 15 bij 30 centimeter. Vouw van twee rechthoeken, met behulp van de liniaal, één korte zijde 1 centimeter om en van de derde rechthoek beide korte zijden.

Haak de delen in elkaar en sla ze met de hamer plat. Om te voorkomen dat ze uit elkaar zullen schuiven, vouw je de buitenste delen nog een keer terug over de vouw. Gebruik hierbij opnieuw de hamer. Vouw vervolgens het middendeel terug over de eerste vouwen van de buitenste delen, sla het geheel goed plat en je hebt nu een lange strook die niet meer uit elkaar zal vallen.

Knip van de beide korte zijden een ruime hoek af, dit is de plaats waar de branderslang doorheen komt en ook dient voor luchttoevoer. Om te beschermen tegen slijtage en om bezeren aan scherpe randen te voorkomen, vouw je met behulp van de liniaal alle buitenkanten een halve centimeter om. Sla deze vervolgens goed plat. Rol tot slot het scherm stevig om je branderfles, hierdoor zullen de omgevouwen randen strak op hun plaats blijven. Het is daarbij ook de beste manier om je nieuwe scherm te vervoeren en in goede conditie te houden, voor jaren kookplezier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *